Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Legumina ryżowa ze śmietaną

Składniki:

  • 3 szkl. ryż
  • 3 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • ½ szkl. rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • masło
  • konfitura

Sposób wykonania:

  1. Ryż gotować na mleku z dodatkiem cukru i soli po czym odstawi do ostygnięcia.
    W między czasie rodzynki namoczyć w rumie.
    Następnie do ryżu dodać śmietanę oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać rodzynki.
    Przełożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 25 minut.
    Przed podaniem udekorować konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *