Składniki: 1 cebula 2 łyżki masła 450 g ryżu 250 ml wytrawnego białego wina 750 ml rosołu 20 g sera grongonzola sól pieprz 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym wrzucić ją na rozgrzane masło. Gdy się zeszklić dodać ryż i trzymać na ogniu około 2 minut. Po tym czasie zalać całość…
Tag: ryż
Listy
Ryż i kilka serów
by Kornelia Dziamska • • 0 Comments
Składniki: 450 g ryżu 6 łyżek masła 75 g startego parmezanu starta gałka muszkatołowa 75 g sera Fontina 75 g sera Gruyere 75 g sera Provolone sól pieprz Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu po czym go odcedzić i dodać do niego parmezan oraz połowę masła. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…
Listy
Ryż z marchewką, groszkiem i kurkumą
by Wiktoria Solarek • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki ryżu 1 szklanka konserwowanej marchewki z groszkiem ½ cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju lub oliwy sól morska Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać zimną wodą ryż, dodać sól i kurkumę, gotować aż ryż będzie odpowiednio miękki. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek…
Listy
Deser ryżowy z rodzynkami
by Ryszrad Sokulski • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl. suchego ryżu 4 banany 2 łyżki oliwy 2 łyżki cukru 2 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki mielonego cynamonu 2 szkl. mleka ½ szkl. słodkiej śmietanki kwaśna śmietana rodzynki Sposób wykonania: Ryż smażyć na rozgrzanej oliwie około1 minuty po czym zalać go mlekiem. Dodać jeszcze cukier oraz cukier waniliowy i całość trzymać na…