Składniki:
- 1,5 kg dyni obranej, pokrojonej w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 3 łyżeczki curry
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki lub kolendry
- ½ szklanki oczyszczonej, drobno pokrojonej papryki
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, paprykę i curry, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać dynię i pokrojony czosnek, przyprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając 15 minut. Dodać 3 szklanki wrzącej wody po kolejnych 15 minutach dodać ryż, doprowadzić do wrzenia. Po około 30 minutach powolnego duszenia składniki powinny być odpowiednio miękkie wtedy dodać kolendry lub pietruszkę, wymieszać i podawać.