Składniki: 80 dag miętusa 4 plastry boczku 1 zielona papryka 1 cebula 4 łyżki mąki ¼ szkl oliwy z oliwek ¾ szkl mleka 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Boczek pokroić w paski po czym przesmażyć go na rozgrzanej patelni, wówczas dodać pokrojona paprykę oraz p[osiekana cebulę. Trzymać na małym ogniu około 10…
Tag: ryby
Listy
Panierowane filety rybne z suszonymi grzybami
by Danuta Kowalczyk • • 0 Comments
Listy
Węgorz w sosie koperkowym Konrada
by Konrad Kamiński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg węgorza ¾ l jasnego piwa 2 cebule 2 goździki 1 łyżka skórki z cytryny 1 kieliszek porto 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki 3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Sprawionego węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą po czym przełożyć do rondelka i zalać je piwem. Dodać jeszcze goździki, porto,…
Listy
Sandacz z sardynkami
by Sylwia Wójcik • • 0 Comments
Składniki: 80 dag sandacza 2 cebule 1 puszka sardynek 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Sandacza pokroić na mniejsze porcje, które oprószyć solą. Następnie do sardynek dodać posiekaną cebulę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i powstałą masą nasmarować rybę. Przełożyć sandacza do…
Listy
Okonie w cieście z kurkumą
by Karol Dąbrowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg małych okonków ½ szkl oleju 6 łyżek mąki 150 ml wody ½ cytryny łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób wykonania: Sprawione ryby natrzeć solą oraz pieprzem. Następnie mąkę wymieszać z kurkumą po czym dodawać wodę tak aby powstało gęste ciasto. W ciście zanurzać kawałki ryby, które smażyć na rozgrzanym…