Składniki:
- 1 kg węgorza
- ¾ l jasnego piwa
- 2 cebule
- 2 goździki
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 kieliszek porto
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Sprawionego węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą po czym przełożyć do rondelka i zalać je piwem.
Dodać jeszcze goździki, porto, skórkę z cytryny oraz posiekana cebulę.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Następnie przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego a do sosu dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną oraz posiekany koperek.
Dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu, wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać nim rybę.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut.