Składniki:
- 80 dag sandacza
- 2 cebule
- 1 puszka sardynek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Sandacza pokroić na mniejsze porcje, które oprószyć solą.
Następnie do sardynek dodać posiekaną cebulę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i powstałą masą nasmarować rybę.
Przełożyć sandacza do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut.
Po tym czasie rybę wyjąć a do sosu z pieczenia dodać śmietanę oraz sok z cytryny.
Dokładnie wymieszać, ponownie włożyć rybę i jeszcze kilka minut dusić.
Sandacza podawać polanego sosem i posypanego posiekaną natką pietruszki.