Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryby

Zapiekanka z dorsza i ziemniaków

Składniki: ½ kg filetów z dorsza 1 brokuł ½ kg ziemniaków ½ szkl mleka 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: Ziemianki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i…

Smażona sielawa w marynacie

Składniki: 1 kg sielawy ½ szkl mąki ½ szkl oleju 1 cebula 1 pietruszka plaster selera 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 goździki ½ szkl octu 2 szkl wody szczypta cukru Sposób wykonania: Rybę oczyścić i podzielić na mniejsze porcje, które oprószyć solą i obtoczyć w mące po czym usmażyć na złoto z…

Grzanki z tuńczykiem

Składniki: 60 dag tuńczyka 20 dag soli mały razowy chleb ¾ szkl oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 szkl czarnych oliwek pieprz zioła Sposób wykonania: Oczyszczoną i pozbawioną ości rybę natrzeć solą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyplukać pod bieżącą woda i osuszyć po czym pokroić na plasterki. Natomiast czosnek przecisnąć…

Zapiekanka z dorsz z ziołami

Składniki: 40 dag filetów dorsza ½ kostka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna 1 łyżka parmezanu sól pieprz 1 łyżka masła Sposób wykonania: Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.…