Składniki:
- ½ kg filetów z dorsza
- 1 brokuł
- ½ kg ziemniaków
- ½ szkl mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ziemianki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i pokroić w plastry.
Następnie brokuły obgotować w osolonej wodzie przez kilka minut.
Natomiast filety pokroić na mniejsze kawałki, które skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem po czym usmażyć z obu stron na złoty kolor n rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli.
Do złocistej ryby wlać mleko i doprawić do smaku solą, pieprze oraz gałką muszkatołową.
Na koniec do naczynia żaroodpornego przełożyć plastry ziemniaków, na nich rozłożyć różyczki brokuł i zalać całość rybą z sosem.
Wierzch posypać startym serem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut.