Składniki:
- 1 kg karpia
- ½ l bulionu warzywnego
- ½ cytryny
- 1 listek laurowy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 cebule
- garść orzechów włoskich
- 2 garście płatków migdałowych
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 kromka białego chleba
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Karpia oczyścić, pokroić na dzwonka, które oprószyć solą i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Podlać go bulionem a wokół ułożyć plasterki cebuli.
Posypać całość natką pietruszki, pieprzem oraz pokruszonym listkiem laurowym i polać oliwą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut.
W między czasie orzechy, chleb bez skórki, płatki migdałowe, szafran i sok z cytryny dokładnie ze sobą zmiksować aż powstanie jednolita pasta.
Po upieczeniu karpia sosem z pieczenia rozprowadzić lekko pastę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem przełożyć karpia na półmisek, obłożyć cebulą i polać gęstym sosem.