Składniki:
- 60 dag filetów z dorsza
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- szczypta ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- szczypta papryki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Filety z dorsza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą oraz mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
W między posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i dodać listek laurowy, suszoną paprykę, ziele, sól oraz pieprz,
Całość dokładnie wymieszać.
Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać ją sosem pomidorowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.