Składniki:
- 60 dag tuńczyka
- 20 dag soli
- mały razowy chleb
- ¾ szkl oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 szkl czarnych oliwek
- pieprz
- zioła
Sposób wykonania:
Oczyszczoną i pozbawioną ości rybę natrzeć solą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia wyplukać pod bieżącą woda i osuszyć po czym pokroić na plasterki.
Natomiast czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą i posmarować kromki chleba.
Ułożyć je na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
Po tym czasie grzanki wyjąć z piekarnika i ułożyć na nich pokrojonego na kawałki tuńczyka.
Na tuńczyku ułożyć pokrojone oliwki i posypać całość pieprzem oraz skropić oliwą.
Wstawić na kilka minut do piekarnika.
Przed podaniem udekorować ziołami.