Składniki:
- 40 dag filetów dorsza
- ½ kostka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 1 łyżka parmezanu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.
Następnie do miękkiego masła dodać szczypiorek, natkę oraz koperek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Natomiast bułkę tartą wymieszać z oliwą, parmezanem oraz startą skórką z cytryny.
Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, na nic ułożyć masło ziołowe a na masę rozłożyć pastę z bułki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 25 minut.