Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z dorsz z ziołami

Składniki:

  • 40 dag filetów dorsza
  • ½ kostka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:
Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem.
Następnie do miękkiego masła dodać szczypiorek, natkę oraz koperek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Natomiast bułkę tartą wymieszać z oliwą, parmezanem oraz startą skórką z cytryny.
Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym  masłem, na nic ułożyć masło ziołowe a na masę rozłożyć pastę z bułki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *