Składniki:
- 1 kg sielawy
- ½ szkl mąki
- ½ szkl oleju
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- plaster selera
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 goździki
- ½ szkl octu
- 2 szkl wody
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
Rybę oczyścić i podzielić na mniejsze porcje, które oprószyć solą i obtoczyć w mące po czym usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
W między czasie warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zalać 2 szklankami wody.
Wrzucić jeszcze listek laurowy, ziele angielskie, goździki i ziarenka pieprzu.
Gotować na małym ogniu około 20 minut.
Po koniec gotowania doprawić do smaku solą, cukrem oraz octem.
Tak powstałą marynatę odstawić do ostygnięcia a potem zalać nią rybę.
Wsławić do lodówki na kilka godzin.