Składniki: 1 kg filetów z sandacza ze skórą 5 dkg pokrojonej w cienkie słupki marchewki 5 dkg pokrojonego w cienkie słupki selera 5 dkg drobno pokrojonej szalotki 2 łyżki grubo pokrojonej naci kolendry 200 ml czerwonego wytrawnego wina 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego 8 dkg masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło, dodać…
Tag: rybne
Listy
Filet z okonia duszony na warzywach
by Joanna Nowak • • 0 Comments
Składniki: 2 kg świeżych filetów z okonia 1 szklanka pokrojonej w cienką słomkę marchewki 1 szklanka pokrojonego w cienką słomkę selera 1 szklanka pokrojonej w cienkie pół plastry cebuli ¼ szklanki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii 2 szklanki esencjonalnego bulionu rybnego (wykorzystać resztki po filetowaniu okoni) 1 szklanka śmietany…
Listy
Okoń w pikantnej, serowej panierce
by Katarzyna Wilk • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z okonia 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka tartego parmezanu 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki roztopionego masła Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać bułkę tartą, parmezan, paprykę i bazylię. Lekko oprószone solą filety z okonia moczyć w roztopionym maśle i panierować w przygotowanej panierce. Piec w piekarniku…
Listy
Węgorz duszony w pomidorach
by Dominika Kłeczek • • 0 Comments
Składniki: 2 kg oskórowanego węgorza 1 kg pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i rozmarynu 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki octu winnego 2 łyżki bułki tartej oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Węgorza pokroić w 8 cm…
Listy
Filet z węgorza w ziołowym sosie
by Kasia Bień • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z węgorza pokrojonego w 5 cm kawałki 1 łyżka posiekanej szalotki 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody sól, pieprz po 1/2 łyżeczki posiekanych ziół: szczaw, szpinak, trybula, szczypiorek, mięta, tymianek, natka pietruszki, estragon, majeranek 1 liść laurowy 1 duża łyżka masła 1 łyżka śmietany kremówki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić…