Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sandacz w sosie winnym z warzywami duszony

Składniki:

  • 1 kg filetów z sandacza ze skórą
  • 5 dkg pokrojonej w cienkie słupki marchewki
  • 5 dkg pokrojonego w cienkie słupki selera
  • 5 dkg drobno pokrojonej szalotki
  • 2 łyżki grubo pokrojonej naci kolendry
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego
  • 8 dkg masła
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Na patelni rozgrzać masło, dodać sandacza przyprawionego wcześniej solą i pieprzem, obrumienić. Używając łyżki cedzakowej przełożyć porcje ryby do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym w patelni maśle podsmażyć warzywa. Obłożyć nimi porcje sandacza, dodać wino i dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż połowa wina odparuje. Ostrożnie przelać do małego rondla powstały sos, dodać bulion i gotować aż sos zacznie się zagęszczać, skorygować smak sosu przyprawami. Porcje ryby wyłożyć na półmisek, polać sosem i obłożyć brzegi uduszonymi, przyprawionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *