Składniki:
- 1 kg filetów z sandacza ze skórą
- 5 dkg pokrojonej w cienkie słupki marchewki
- 5 dkg pokrojonego w cienkie słupki selera
- 5 dkg drobno pokrojonej szalotki
- 2 łyżki grubo pokrojonej naci kolendry
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego
- 8 dkg masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać sandacza przyprawionego wcześniej solą i pieprzem, obrumienić. Używając łyżki cedzakowej przełożyć porcje ryby do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym w patelni maśle podsmażyć warzywa. Obłożyć nimi porcje sandacza, dodać wino i dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C aż połowa wina odparuje. Ostrożnie przelać do małego rondla powstały sos, dodać bulion i gotować aż sos zacznie się zagęszczać, skorygować smak sosu przyprawami. Porcje ryby wyłożyć na półmisek, polać sosem i obłożyć brzegi uduszonymi, przyprawionymi warzywami.