Składniki: 4 gruszki chińskie 2 szklanki czerwonego wina 2 szklanki wody 20 dkg cukru szczypta cynamonu mielonego 2 goździki Sposób wykonania: Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skórki. Obrane owoce umieścić w odpowiednio dużym rondlu, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut kilkakrotnie obracając gruszki. Miękkie gruszki wyłożyć na salaterki deserowe. Wywar nadal gotować…
Tag: czerwone
Listy
Surówka z buraków i czereśni
by Iwona Bień • • 0 Comments
Składniki: 2 duże, obrane i starte na grubej tarce buraki 20 wydrylowanych, przekrojonych na połowę czereśni 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać buraki z octem, przyprawić do smaku, odstawić na 60 minut. Dodać czereśnie, wymieszać. Surówkę udekorować płatkami migdałów.
Listy
Sandacz w sosie winnym z warzywami duszony
by Wanda Konieczna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z sandacza ze skórą 5 dkg pokrojonej w cienkie słupki marchewki 5 dkg pokrojonego w cienkie słupki selera 5 dkg drobno pokrojonej szalotki 2 łyżki grubo pokrojonej naci kolendry 200 ml czerwonego wytrawnego wina 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego 8 dkg masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło, dodać…
Listy
Marynata do steków z grilla Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1/8 litra czerwonego wina 1/8 litra oleju ½ łyżeczki pieprzu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, przyprawić mięso na steki, odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce i po osączeniu grillować.