Składniki: 2 średniej wielkości pstrągi 1 cebula 20 dkg orzechów włoskich lub nerkowca 20 dkg świeżej lub mrożonej żurawiny ½ kostki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Orzechy drobno posiekać, żurawinę zmiksować. Cebulę obrać, pokroić w drobną…
Tag: rybne
Listy
Kotlety mielone z suma
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z suma ¼ cebuli 2 łyżki dobrej, gęstej śmietany 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety rybne umyć i osuszyć. Rybę i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę, jajko, przyprawy i taką ilość tartej bułki, aby uzyskać masę…
Listy
Pstrąg nadziewany ryżem z rodzynkami
by Justyna • • 0 Comments
Składniki: 2 duże pstrągi ½ kostki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu ½ szklanki rodzynek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka tartego imbiru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Ryż…
Listy
Pstrąg nadziewany ziołami
by Sywlia • • 0 Comments
Składniki: 2 pstrągi 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 4 łyżki białego wina 3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół 1 pęczek posiekanej dymki 2 drobno pokrojone suszone śliwki sól, pieprz, papryka Sposób przyrządzenia: Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić…
Listy
Leszcz zapiekany na kwaśno
by Wanda • • 0 Comments
Składniki: 1 duży leszcz o wadze około 1,5 kg 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju 4 łyżki soku cytrynowego sól, pieprz posiekany koperek i natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Leszcza sprawić, wyfiletować, skórę ponacinać ostrym nożem na głębokość około 5 mm, przyprawić, odstawić na kilkanaście minut. Mąki wymieszać. Rybę podzielić na…