Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rybna

Wigilijna zupa z karpia

Składniki: 1 karp, około 1 kg 3 łyżki masła ½ szklanki mąki 20 dkg pietruszki, marchewki, selera 1 łyżeczka octu 1 liść laurowy sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę. Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić. Do czystego wywaru dodać…

Zupa wigilijna ze szczupaka

Składniki: 30 dkg filetów szczupaka 3 łyżki dobrego masła 1 cebula ½ pietruszki ½ marchewki 2 marynowane ogórki 4 łyżki śmietany 1 liść laurowy sól, biały pieprz 1 litr bulionu rybnego Sposób przyrządzenia: Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, 2 łyżki masła, przyprawić. Zmniejszyć płomień i do powoli wrzącego wywaru dodać poporcjowany filet z…

Sałatka z tuńczykiem i anansem

Składniki: 2 puszki z tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w kawałkach kilka łyżek majonezu Sposób przygotowania: Tuńczyka, kukurydzę i ananasa dokładnie odsączyć. Jest to bardzo ważne, jeżeli składniki nie będą odsączone sałatka będzie pływała. Po odsączeniu składnik wymieszać i dodać kilka łyżek majonezu. Dokładnie wymieszać i sałatka gotowa. Sałatka jest…

Zupa rybna na Boże Narodzenie

Składniki: 1 kg filetów z różnych gatunków ryb 15 dużych krewetek 25 dkg małży (muli) 4 łyżki oliwy 3 drobno pokrojone cebule 3 rozgniecione ząbki czosnku 2 obrane, pokrojone marchewki 3 pokrojone drobno łodygi selera naciowego ½ szklanki białego wytrawnego wina 2 litry bulionu rybnego 3 pokrojone pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego 4 pokrojone w…

Sałatka z wędzoną makrelą

Składniki: 1 wędzona makrela bez ości 2 pomidory 4 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 świeży ogórek 3 łyżki groszku z puszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 5 zielonych oliwek nadziewanych papryką Sos: 30 ml soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sól,…