Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 50 dkg usmażonych i drobno posiekanych filetów ze szczupaka
- 2 cebule
- smalec z drobnymi skwarkami
- szczypior
- sól, pieprz
Składniki: 2 woreczki ryżu 1 opakowanie mrożonego zielonego groszki 4 jajka 1 słoik marynowanych pieczarek 0,5 słoika marynowanej papryki 3 łyżki oleju 1 torebka sosu ziołowego do sałatek 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 puszka tuńczyka w oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ugotuj ryż, potem groszek i delikatnie…
Składniki: 1 opakowanie makaronu świderki lub wstążki 2 puszki tuńczyka sałatkowego 3 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 1 cebula 20 dkg szynki majonez sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować, tuńczyka wyłożyć do miski dodać pokrojone w kostkę jajka , ogórki, szynkę i cebulę. Dodać makaron, majonez, sól i pieprz.
Składniki: 3 płaty śledziowe 2 średnie ziemniaki 2 średnie buraki 2 marchewki 2 cebulki 3 jajka majonez(zamiennie może być kefir) Sposób przyrządzenia: Bierzemy wysoką miskę i układamy warstwami: śledzie pokrojone na cienkie paseczki, cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, cienka warstwa majonezu, starte ugotowane buraki cienko majonez, starte ugotowane ziemniaki, cienko majonez, starta marchewka(ugotowana) , cienko…
Składniki: 30 dkg filetów łososia ze skórą 15 dkg wędzonego łososia w płatach 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka szafranu – opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 1 litr bulionu rybnego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Filet łososia zalać 1 szklanką bulionu rybnego, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Rybę wyjąć zdjąć skórę,…