Składniki: 4 średniej wielkości pstrągi ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka masła 8 śliwek szczypiorek, natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby umyć, osuszyć. Odciąć głowy, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej, ponownie umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem nie zapominając o jamie brzusznej, odstawić. Śliwki przekroić na połowę, usunąć pestkę, miąższ pokroić w…
Tag: ryba
Listy
Pstrąg z wody z kiszonym ogórkiem
by Monika Dobrosz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg niedużych sprawionych pstrągów 4 szklanki wody 1,5 szklanki czerwonego wina warzywa jak do rosołu sól, pieprz kiszone ogórki Sposób przyrządzenia: Pstrąga dokładnie umyć, zwłaszcza jamę brzuszną, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 60 minut. W międzyczasie przygotować wywar. Wodę i wino doprowadzić do wrzenia, dodać obrane warzywa i przyprawy, powoli gotować…
Listy
Pstrąg smażony, z sosem śmietanowym podawany
by Monika Dobrosz • • 0 Comments
Składniki: 4 sprawione pstrągi 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sos: ¾ szklanki dobrego kefiru ¾ szklanki śmietany kremowej 1 łyżka likieru miodowego sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Pstrąga dokładnie umyć, zwłaszcza jamę brzuszną, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, smażyć na nim pstrągi aż skóra stanie się chrupiąca. Pozostałe…
Listy
Fusilli z sosem i węgorzem
by Adrianna Kawińska • • 0 Comments
Składniki: 1 pęczek trybuli 1 cebula 1 łyżka masła 25- ml śmietany sól pieprz 200 g wędzonego węgorza 300 g makaronu fusilli Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekana cebulę po czym wlać śmietanę i trzymać na małym ogni aż stanie się gęsta i aksamitna. Wówczas włożyć do sosu kawałki węgorza oraz listki trybuli. Delikatnie…
Listy
Pstrąg w winie z estragonem
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 2 szkl. białego wina łyżka suszony estragonu 2 łyżki szczypiorku sól pieprz cytryna Przygotowanie: Sprawione ryby nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie układamy w rondlu, zalewamy winem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i estragonem i gotujemy 20 minut. Następnie wykładamy na półmisek i przybieramy plasterkami cytryny. Przepis na konkurs Godin nadesłany…