Składniki:
- 1 kg kości
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1,5 litra wody
Składniki: 1 szklanka rosołu z drobiu ½ szklanki wytrawnego białego wina gałka muszkatołowa 8 dkg masła 5 żółtek Sposób przyrządzenia: Zagotować wywar z mięsa z gałką muszkatołową i wytrawnym białym winem. Masło utrzeć z żółtkami, dodają po trochu wrzący wywar z winem. Gdy sos zgęstnieje wlać do sosjerki wstawić do gorącej wody aby nie zastygł…
Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 1 papryczka chili 1 pęczek naci kolendry lub pietruszki 1 mała cebula 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka czystej wódki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Natkę kolendry drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. W rondlu doprowadzić do wrzenia, dodać papryczkę chili, wódkę, olej…