Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bulion z pieczonych kości

Składniki:

  • 1 kg kości
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 1,5 litra wody


 

Sposób przyrządzenia:
Kości pociąć na kawałki o długości około 5 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C i prażyć w nim kości przez około 60 minut. Warzywa obrać, pokroić drobno dodać do prażących się kości i pozostawić w piekarniku przez kolejne 30 minut, kilkakrotnie mieszać podczas prażenia. Kości i warzywa przygotowane w piekarniku zalać wrzącą wodą, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia przez 5 godzin usuwając tworzącą się pianę. Bulion powinien podczas gotowania zmniejszyć kilkakrotnie objętość.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Małgorzatę Nizińską
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *