Składniki: 400 g cebuli 100 g wędzonego boczku 100 g tartej bułki 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Obraną cebulę zetrzeć na tarce po czym podsmażyć ja na przesmażonym boczku. Gdy cebula się zarumieni, zdjąć całość z ognia i dodać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, Na koniec dodać jeszcze jajko i dokładnie …
Tag: rolady
Dodatki
Farsz z pomidory i cebuli
by Grażyna Wójciak • • 0 Comments
Składniki: 200 g cebuli 1 pomidor 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki śmietany 1 jajko Sól pieprz Sposób wykonania: Schab płuczemy, osuszamy rozcinamy na płat grubości około 8 cm lekko rozłożyć bijemy wałkiem i odcinamy brzegi nadając im kształt prostokąta. Odcięte kawałki mięsa mielimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu…
Cielęcina
Zrazy zawijane z cielęciny
by Marek Winnicki • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg cielęciny w plastrach 5 dkg szynki wędzonej 2 gotowane na twardo jajka 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Plastry cielęciny „rozbić” tłuczkiem do mięsa. Najpraktyczniej jest to zrobić w grubym woreczku foliowym. Rozbite płaty mięsa przyprawić, skropić sokiem z cytryny. Na każdym ułożyć…
Wołowina
Mozaikowa rolada wołowa
by Izunia • • 0 Comments
Schab
Włoska rolada ze schabu
by dominikab • • 1 Comment
Składniki:
-
- 2,5 kg grubego schabu
- 1 żółtko jaja
- sól, pieprz
-
- 6 ugotowanych na twardo jaj
- 4 duże plastry salami (Genueńskie) lub więcej o mniejszej średnicy
- 4 plastry pastrami (wędlina wołowa)
- 3 duże plastry szynki
- 4 plastry sera żółtego
- 1 filiżanka serra risotta lub innego wiejskiego twarogu
- 20 dkg mrożony szpinak, blanszowany, dokładnie obsączony z soku
- 6 posiekanych ząbków czosnku1 szklanka sera mozzarella
- posiekany seler naciowy, natka pietruszki, bazylia – ilości wg uznania
- 2 łyżki tartego żółtego sera
-
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 25 dkg obranych ze skóry, pokrojonych w paski pomidorów
- 4 ząbki drobno pokrojonego czosnku
- 2 szklanki pokrojonych w paski pieczarek
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 pokrojona w piórka cebula
- 1 pokrojona w paski papryka
- natka pietruszki, bazylia, rozmaryn wg uznania
- sól, pieprz
Farsz:
Sos: