Składniki:
- 1 kg pangi
- 1 duża cebula
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki rodzynek
- 2 duże kwaśne jabłka
- 15 suszonych śliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sok z jednej cytryny
- kilka goździków
- pieprz, sól, olej do smażenia
Składniki: 1 ugotowany burak 5 dkg suszonych Mireli 5 dkg rodzynek sułtańskich 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca 2 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Rodzynki i morele zalać na około 10 minut wrzątkiem, odcedzić. Buraka obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Morele pokroić w grube paski. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Jeśli ktoś lubi może…
Składniki: 5 łyżek mąki 2 szkl. otrąb owsianych ½ szkl. cukru 3/4szkl. mleka 2 jajka ½ szkl. rodzynków 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oliwy szczypta soli masło Polewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru szczypta mielonych goździków łyżka rumu Sposób wykonania: Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier oraz otręby. Całość dokładnie wymieszać…
Składniki: 3 szklanki mleka 3 czubate łyżki płatków owsianych szklanka truskawek 2 łyżki bakalii 2 łyżki cukru starta skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Płatki owsiane zalać mlekiem na godzinę, po czym gotować na małym ogniu, aż się rozkleją. Następnie przetrzeć przez sito i dodać cukier. W szklanym pucharku układać warstwami mus z płatków, owoce. Na…
Składniki: karkówka delikat do mięs 25 dag rodzynek 1,5 szkl. soku jabłkowego tłuszcz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które oprószyć deliktem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczu na przemian przesypując rodzynkami. Całość zalać sokiem jabłkowym i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 200 stopni i piec do miękkości.. Pod koniec pieczenia zdjąć…