Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owsiane babeczki w miodowej polewie

Składniki:

  • 5 łyżek mąki
  • 2 szkl. otrąb owsianych
  • ½ szkl. cukru
  • 3/4szkl. mleka
  • 2 jajka
  • ½ szkl. rodzynków
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • masło

    Polewa:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta mielonych goździków
  • łyżka rumu

    Sposób wykonania:
    Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier oraz otręby.
    Całość dokładnie wymieszać i wlać jajka roztrzepane z mlekiem, oliwą oraz solą.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałe ciasto przelać do małych foremek wysmarowanych tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
    W między czasie miód razem z cukrem stopić na małym ogniu po czym doprawić do smaku rumem oraz goździkami.
    Polewa polać ciastka po upieczeniu.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *