Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: racuchy

Serowe racuchy Ingi

Składniki: 100 g pszennej mąki 100 g żytniej mąki 1 łyżeczka soli 130 ml ciepłej wody 250 g startego sera fontina łyżka koniaku 125 g smalcu Sposób wykonania: Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać sól i wlać wodę. Całość dokładnie wyrobić aby powstała gęsta masa, którą odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie dodać…

Racuchy skropione octem balsamicznym

Składniki: 4 dymki 4 łyżki oliwy 4 jajka szczypta soli 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki tartej bułki ocet balsamiczny olej Sposób wykonania: Posiekaną dymkę  zeszklić. W między czasie jajka roztrzepać razem z bułką, parmezanem oraz solą, dodając cebulkę. Z powstałej masy formować małe kulki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem skropić octem balsamicznym.

Racuchy z dyni

Składniki: 1 szkl. mąki 2 szkl. startej dyni 2 jajka łyżka śmietany odrobina proszku do pieczenia sól tłuszcz Sposób wykonania: Do dyni wbić jajka, dokładnie wymieszać, wówczas dodać mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia i solą. Całość dokładnie wymieszać i połączyć ze śmietaną. Z powstałej masy formować racuszki, które smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przed…

Racuchy z rybą

Składniki: 25 dag filetów z ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego tymianku 2 dag drożdży ½ łyżeczki cukru 1,5 szkl. ciepłej wody sól pieprz olej Sposób wykonania: Drożdże wymieszać razem z cukrem po czym zalać ½ szkl. wody i odstawić w ciepłe miejsce. W między czasie rybę oraz cebule zemleć w maszynce, wówczas…

Racuszki z twarogu

Składniki: 40 dag twarogu 2 łyżki maki ziemniaczanej ½ szkl. mąki pszennej 5 dag tłuszczu 1 szkl. śmietany Sposób wykonania: Twaróg zemleć po czym dodać mąkę i żółtka. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Z powstałej masy formować placuszki, które oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym…