Składniki: ½ kg mięsa mielonego bułka tarta jajko 500 gr sera pleśniowego oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz do smaku majeranek, słodka papryka Sposób wykonania: Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy mięsnej formować kotleciki. Do środka każdego kotlecika włożyć kawałek sera pleśniowego. Dokładnie zlepić, obtoczyć w bułce tartej i smażyć…
Tag: przyprawy
Listy
Aromatyczne krewetki z grilla z sosem majonezowym
by Ewa Pasternak • • 0 Comments
Listy
Adżika Gruzińska zielona
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg suchych czerwonych papryczek chili 5 dkg nasion kolendry 10 dkg khmeli sunęli szczypta mielonego cynamonu 20 dkg orzechów włoskich 30 dkg soli morskiej 30 dkg czosnku Sposób przyrządzenia: Pozbawione końcówek (szypułek) papryczki zalać zimną wodą i odstawić na 60 minut, odcedzić. Dodać pozostałe składniki i 3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa,…
Listy
Adżika z przyprawą khmeli suneli
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg khmeli sunęli 10 dkg czosnku 10 dkg nasion kolendry 10 dkg mielonego kopru 1 szklanka białego octu winnego Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, oczyścić ze zbędnych części (nasion z papryki nie usuwać). Czosnek obrać. Zemleć w maszynce do mięsa. W rondlu wymieszać zmielone warzywa z pozostałymi składnikami. Przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.…
Listy
Adżika kaukaski przysmak
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Adżika niepodzielnie króluje w kuchni kaukaskiej. Ta znakomita pasta przyprawowa jest składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej, a sam w sobie stanowi nieodzowny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Adżika to pikantna pasta z papryki, pomidorów, czosnku i innych regionalnych dodatków. Każda gruzińska gospodyni ma własny sposób jej przyrządzania. W Abchazji spożywanie…