Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Adżika kaukaski przysmak

Adżika niepodzielnie króluje w  kuchni kaukaskiej. Ta znakomita pasta przyprawowa jest składnikiem wielu dań kuchni gruzińskiej czy abchaskiej, a sam w sobie stanowi nieodzowny dodatek do wszelkiego rodzaju zup, sosów czy mięs. Adżika to pikantna pasta z papryki, pomidorów, czosnku i innych regionalnych dodatków. Każda gruzińska gospodyni ma własny sposób jej przyrządzania. W Abchazji spożywanie adżiki uznaje się za jedną z przyczyn długowieczności tamtejszych mieszkańców. Przed upadkiem ZSRR adżika zdążyła zdobyć popularność we wszystkich krajach bloku wschodniego.  W kilku kolejnych przepisach chciałabym przedstawić  Wam różne wersje tego smakołyku. Jako że adżika dobrze się przechowuje robiona jest z dużej ilości składników i przechowuje w słojach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *