Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przyprawy

Oliwa pikantna Jagody

Składniki: ½ l oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku 2 papryczki chili kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego Sposób wykonania: Do sparzonej wrzątkiem butelki włożyć ząbki czosnku, papryczki chili, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać całość oliwą z oliwek i odstawić aby składniki się przegryzły. Wówczas przecedzić oliwę i przelać do butelki.

Ocet miętowo-cytrynowy z rodzynkami

Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżka rodzynków skórka z jednej cytryny kilka listków mięty Sposób wykonania: Do wyparzonej butelki włożyć opłukane listki mięty, drobno pokrojona skórkę z cytryny oraz rodzynki. Zalać całość octem winnym, zakorkować i odstawić  w chłodne miejsce na kilka dni. Po tym czasie ocet przecedzić, przelać do butelki i przechowywać w…

Ocet ziołowy na bazie czerwonego octu winnego

Składniki: ½ l czerwonego octu winnego kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki nasion gorczycy kawałek kory cynamonu mała pikantna papryczka szczypta gałki muszkatołowej 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet. Dodać do niego natkę pietruszki, gorczycę, korę cynamonu, papryczkę, gałkę muszkatołową, listek laurowy oraz ząbek czosnku. Całość doprowadzić do wrzenia…

Przyprawa curry

Składniki: 3 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki ziaren kuminu 2 łyżki kurkumy łyżka gorczycy 2 ½ łyżeczki nasion fenkuła 8 strąków z nasionami kardamonu 8 goździków 1 ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Do miski wsypać kolendrę, kumin, kurkumę, gorczycę.…