Składniki:
- 1 kg papierówek
- ½ l rodzynek
- 5 l wody
Składniki: 10 dag szyszek chmielowych 1 kg cukru ½ l miodu 10 dag drożdży 10 l wody skórka żytniego razowego chleba Sposób wykonania: Chmiel gotować z wodzie ok. 15-20 minut po czym odstawić na kilka godzin pod przykryciem. Następnie odcedzić i odstawić aby się ustał i ostrożnie zlej po czym podgrzać i dodać cukier, miód,…
Składniki: 2 kg buraków sól 20 dag porzeczek 4 dag chrzanu cukier Sposób wykonania: Buraki obrać po czym zalać wodą aby przykryła je całe. Następnie rozetrzeć porzeczki i razem z czosnkiem dodać do buraków. Przykryć naczynie gazą i odstawić do ukwaszenia, wówczas całość zemleć razem zalewą i doprawić do smaku. Sok przelać do butelek i…
Składniki: 4 kg wiśni 40 dag cukru Sposób wykonania: Wiśnie wydrylować po czym zmiksować, wówczas zalać 2 l wrzącej wody. Następnie całość przecedzić i połączyć z cukrem. Przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze ok. 75 stopni Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T