Składniki:
- 2 kg jabłek
- 5-6 dag cukru
Składniki: 2 kg agrestu 30 dag cukru Sposób wykonania: Agrest rozdrobnić mikserem po czym zalać 1,2 wrzącej wody i doprowadzić do zagotowania, wówczas przecedzić i dodać cukier. Całość wymieszać i przelać do butelek. Pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA
Składniki: 2 kg pomidorów 2 łyżki oleju łyżka posiekanego świeżego imbiru 2 kawałki cynamonu łyżeczka anyżku 2 suszone papryczki chili 5 goździków 5 łyżek cukru sól 3 łyżki wytrawnego białego wina Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć imbir, cynamon, goździki, chili oraz anyżek po czym dodać pokrojone pomidory oraz 3 łyżki wody. Całość wymieszać i…
Składniki: 25 dag czerstwego razowego chleba 20-25 dag cukru ½ dag drożdży 4 l wody cytryna Sposób wykonania: Chleb zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać roztarte z cukrem drożdże oraz sok z cytryny. Następnie odstawić na 24 godz. Po tym czasie przelać do butelek. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T
Składniki: 6 dag rodzynek 1 dag drożdży 2-3 cytryny 4 l wody Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do zagotowania z dodatkiem cukru po czym odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać drożdże oraz sok z cytryny, dokładnie wymieszać i przelać do butelek. Następnie do każdej butelki włożyć po 3 rodzynki. Szczelnie zakręcić i dostawić w chłodne miejsce na…