Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 2 łyżki oleju
- łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 2 kawałki cynamonu
- łyżeczka anyżku
- 2 suszone papryczki chili
- 5 goździków
- 5 łyżek cukru
- sól
- 3 łyżki wytrawnego białego wina
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanym oleju przesmażyć imbir, cynamon, goździki, chili oraz anyżek po czym dodać pokrojone pomidory oraz 3 łyżki wody.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 40 min.
Po tym czasie masę pomidorową przetrzeć przez sito, wówczas dodać do niej wino i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Trzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu po czym przelać do słoików i pasteryzować ok. 20 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Elżbieta