Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Sok z czarnego bzu

Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu 15 dag cukru Sposób wykonania: W sokowirówce wycisnąć sok z owoców po czym zalać je szklanką wrzątku i dodać cukier. Całość wmieszać i przelać do butelek. Pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Najlepszy sok na przeziębienia. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Martyna

Sok z selerów

Składniki: 2 kg selerów 1,2 l wody 1 szkl. soku z jabłek 5 dag cukru sól sok z cytryny Sposób wykonania: Obrane selery zemleć po czym zalać je wrzącą wodą. Następnie dodać sok z jabłek. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podgrzewać całość ok. 20 min w temperaturze 75 stopni.…

Kwas miodowy

Składniki: 1 l miodu łyżka cukru 10 dag drożdży 20 dag rodzynek 3-5 cytryn 10 l wody Sposób wykonania: Miód połączyć z ciepłą wodą po czym dodać drożdże roztarte z cukrem. Całość dokładnie wymieszać, zdjąć powstała piane i dodać sok z  cytryny. Ponownie wymieszać i przelać do butelek. Następnie do każdej butelki wsypać po trochu…

Kwaszone buraki

Składniki: 2 kg buraków 2 l wody 10 dag soli 5 g kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do zagotowania razem z cukrem, sola i kwaskiem cytrynowym. W między czasie buraki oczyścić i ułożyć w naczyniu kamionkowym. Następnie zalać buraki zalewą, przykryć talerzykiem i obciążyć jakimś ciężarkiem. Odstawić naczynie w ciepłym pomieszczeniu.…