Składniki: • 4 szkl. wody • 1 szkl. octu • 1,5 zkl. cukru • 3 łyżki soli • 5 łyżek musztardy • pieprz • ziele angielskie • 2 pokruszone liście laurowe Sposób wykonania: Wodę zagotować z dodatkiem cukru, octu, musztardy, ziela, listków, soli oraz pieprzu. W między czasie obrać ogórki i pokroić na ćwiartki. Następnie…
Tag: przetwory
Przetwory domowe
Sok z czarnego bzu
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu 15 dag cukru Sposób wykonania: W sokowirówce wycisnąć sok z owoców po czym zalać je szklanką wrzątku i dodać cukier. Całość wmieszać i przelać do butelek. Pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Najlepszy sok na przeziębienia. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Martyna
Przetwory domowe
Sok z selerów
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg selerów 1,2 l wody 1 szkl. soku z jabłek 5 dag cukru sól sok z cytryny Sposób wykonania: Obrane selery zemleć po czym zalać je wrzącą wodą. Następnie dodać sok z jabłek. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podgrzewać całość ok. 20 min w temperaturze 75 stopni.…
Przetwory domowe
Kwas miodowy
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 1 l miodu łyżka cukru 10 dag drożdży 20 dag rodzynek 3-5 cytryn 10 l wody Sposób wykonania: Miód połączyć z ciepłą wodą po czym dodać drożdże roztarte z cukrem. Całość dokładnie wymieszać, zdjąć powstała piane i dodać sok z cytryny. Ponownie wymieszać i przelać do butelek. Następnie do każdej butelki wsypać po trochu…
Przetwory domowe
Kwaszone buraki
by Małgorzata T • • 0 Comments
Składniki: 2 kg buraków 2 l wody 10 dag soli 5 g kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Wodę doprowadzić do zagotowania razem z cukrem, sola i kwaskiem cytrynowym. W między czasie buraki oczyścić i ułożyć w naczyniu kamionkowym. Następnie zalać buraki zalewą, przykryć talerzykiem i obciążyć jakimś ciężarkiem. Odstawić naczynie w ciepłym pomieszczeniu.…