Składniki: 1 kg młodej cukinii 2 dkg pokrojonych liści chrzanu 1 dkg posiekanej naci pietruszki 1 listek mięty 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Zalewa 4 szklanki wody 2,5 łyżeczki soli ½ szklanki octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Papryczkę drobno posiekać, czosnek rozgnieść.…
Tag: przetwory
Listy
Kabaczki w zalewie jabłkowej
by Maria Boroń • • 0 Comments
Składniki: młode kabaczki Zalewa: 1 szklanka soku jabłkowego 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 3 dkg soli 3 dkg cukru czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Przygotować czysty słój o pojemności 3 litrów. Kabaczki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić wg uznania (paski, kostka….) napełnić nimi słój. Składniki zalewy wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Wrzącą…
Listy
Dynia i maliny w syropie
by Maria Chechelska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg miąższu dyni 30 dkg malin 80 dkg cukru sok z 1 cytryny 1 szklanka wody Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni pokroić w niedużą kostkę. Maliny delikatnie opłukać. W rondlu o grubym dnie doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, a gdy ten się rozpuści dodać dynię. Gotować powoli aż dynia będzie odpowiednio miękka dodać…
Listy
Dynia i śliwki w syropie
by Maria Chechelska • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg miąższu dyni 20 dkg śliwek 1,3 szklanki cukru kwasek cytrynowy do smaku 4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni pokroić w niedużą kostkę. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Śliwki i dynię umieścić w czystych słojach. Wodę, cukier i kwas cytrynowy doprowadzić do wrzenia, usuwać wytwarzającą się pianę. Wrzącym…