Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia w pikantnej zalewie

Składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 2 dkg pokrojonych liści chrzanu
  • 1 dkg posiekanej naci pietruszki
  • 1 listek mięty
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • Zalewa
  • 4 szklanki wody
  • 2,5 łyżeczki soli
  • ½ szklanki octu spirytusowego

    Sposób przyrządzenia:
    Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Papryczkę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. Paprykę i czosnek wymieszać z pozostałymi ziołami, podzielić je na dwie części. Na dnie słoja ułożyć połowę przypraw, na nich ułożyć plastry cukinii, a na niej pozostałą część ziół. Składniki zalewy doprowadzić w rondlu do wrzenia, wrzącą zalać zawartość słoja, szczelnie zamknąć słój pokrywką.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria  Boroń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *