Składniki:
- 1 kg młodej cukinii
- 2 dkg pokrojonych liści chrzanu
- 1 dkg posiekanej naci pietruszki
- 1 listek mięty
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- Zalewa
- 4 szklanki wody
- 2,5 łyżeczki soli
- ½ szklanki octu spirytusowego
Sposób przyrządzenia:
Cukinię umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 2 cm. Papryczkę drobno posiekać, czosnek rozgnieść. Paprykę i czosnek wymieszać z pozostałymi ziołami, podzielić je na dwie części. Na dnie słoja ułożyć połowę przypraw, na nich ułożyć plastry cukinii, a na niej pozostałą część ziół. Składniki zalewy doprowadzić w rondlu do wrzenia, wrzącą zalać zawartość słoja, szczelnie zamknąć słój pokrywką.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria Boroń