Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Marynowana dynia

Składniki: 1 dynia 2 szkl. wody 2 szkl. cukru 1 litr  octu 5 goździków cynamon Sposób przyrządzenia Dynię obieramy ze skórki i z miąższu wykrawamy specjalną łyżeczką kulki. Kulki dyni wkładamy do miseczki i zalewamy octem tak, aby były całkowicie przykryte. Następnie odstawiamy na dobę. Po namoczeniu dokładnie osączamy na sicie. Gotujemy syrop z goździków,…

Śliwki węgierki w musie jabłkowym konserwowane

Składniki: 1 kg węgierek 1 kg dorodnych lekko kwaśnych jabłek cukier, cynamon, otarta skórka cytrynowa do smaku Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. W rondlu o grubym dnie zalać jabłka niewielką ilością wody, dodać cukier, cynamon i skórkę cytrynową, gotować mieszając aż jabłka zmiękną. Tak przygotowane owoce przetrzeć przez…

Śliwki węgierki w soku własnym

Składniki: dojrzałe śliwki węgierki ½ szklanka wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, przekroić na połowę, usunąć pestki. W grubym rondlu połówki śliwek podlać wodą i powoli gotować mieszając aż owoce „puszczą” sok. Gorące przełożyć do czystych słojów, szczelnie zamknąć. Słoje pasteryzować 20 minut. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria  Boroń

Papryka konserwowana z chrzanem

Składniki: 2 kg czerwonej papryki 25 dkg chrzanu ½ łyżeczki octu szczypta soli pęczek posiekanej natki pietruszki seler naciowy do smaku olej Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, pokroić wzdłuż na grube paski, usunąć nasiona.  W dużej patelni smażyć porcjami paprykę tak długo aż będzie miękka ale skórka nie będzie popękana. Porcje obsmażonej…