Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana dynia

Składniki:

  • 1 dynia
  • 2 szkl. wody
  • 2 szkl. cukru
  • 1 litr  octu
  • 5 goździków
  • cynamon

    Sposób przyrządzenia
    Dynię obieramy ze skórki i z miąższu wykrawamy specjalną łyżeczką kulki. Kulki dyni wkładamy do miseczki i zalewamy octem tak, aby były całkowicie przykryte. Następnie odstawiamy na dobę. Po namoczeniu dokładnie osączamy na sicie. Gotujemy syrop z goździków, cukru, cynamonu i wody, po czym dodajemy kulki dyni tak, aby swobodnie pływały w syropie. Gotujemy ok. 20 minut, aż dynia będzie szklista. Dynię wkładamy do słoików i zalewamy gorącym syropem. Słoiki pasteryzujemy.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *