Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwki węgierki w musie jabłkowym konserwowane

Składniki:

  • 1 kg węgierek
  • 1 kg dorodnych lekko kwaśnych jabłek
  • cukier, cynamon, otarta skórka cytrynowa do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. W rondlu o grubym dnie zalać jabłka niewielką ilością wody, dodać cukier, cynamon i skórkę cytrynową, gotować mieszając aż jabłka zmiękną. Tak przygotowane owoce przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Śliwki umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, ułożyć luźno w czystych słojach, zalać musem jabłkowym, szczelnie zamknąć. Słoje pasteryzować 20 – 40 minut w zależności od wielkości słoi.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria  Boroń

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *