Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Dynia w miodowo korzennej marynacie

Składniki: dojrzała dynia Marynata 2 szklanki roztworu octu z wodą o odpowiadającym smakowi stężeniu ¾ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 goździki cynamon, ziele angielskie do smaku sól do smaku Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, osuszyć, przekroić na połowę, łyżką usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę, umieścić w czystych słojach. Składniki marynaty wymieszać w rondlu,…

Konfitura z arbuza

Składniki: dojrzałe, słodkie arbuzy Sposób przyrządzenia: Arbuzy umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki. Oddzielić miąższ od skóry. Miąższ rozdrobnić, przetrzeć przez sito. Pulpę z arbuza umieścić w rondlu o grubym dnie i podgrzewać aż jej objętość zmniejszy się 5 razy. Gorącą konfiturę przekładać do czystych słoików, szczelnie zamknąć. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz

Arbuz kandyzowany

Składniki: 2 kg średnio dojrzałych arbuzów ze skórą 10 dkg cukru pudru Syrop: 1 litr wody 70 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Arbuza umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Tak przygotowanego arbuza zalać 1 litrem wody, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia i parzyć w temperaturze około 80 – 90 stopni C przez około 3 godziny.  Kostki owocu…

Arbuzy w solance

Składniki: arbuzy Zalewa: 5 litrów wody 30 dkg soli Sposób przyrządzenia: Nieduże arbuzy w ilości odpowiedniej do naczynia jakie chcemy użyć dokładnie umyć, osuszyć. Wykorzystując ostre narzędzie w skórze arbuza wykonać kilka otworów.  Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, gotować aż cała się rozpuści. Jeśli podczas gotowania wytwarza się piana należy ją usuwać. Solankę schłodzić…

Napój z arbuza z sokiem pomarańczowym

Składniki: 1 kg miąższu dojrzałego arbuza 2 szklanki soku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 1 litr mocno gazowanej wody mineralnej sok cytrynowy do smaku Sposób przyrządzenia: Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, używając widelca rozgnieść dokładnie. Do tak przegotowanego miąższu arbuza dodać sok, skórkę pomarańczową, sok cytrynowy. Wymieszać, mocno schłodzić. Bardzo zimny mus nakładać do…