Składniki: 1 kg skór z arbuza i melona 1 kg cukru 1,5 litra wody Sposób przyrządzenia: Skórki z arbuza i melona obrać z białej włókniny, pokroić na kwadraty o boku około 1 cm, namoczyć w 3 % roztworze soli w wodzie, na około 30 minut. Wodę z solą odlać. Ponownie zalać skórki czystą wodą, doprowadzić…
Tag: przetwory
Listy
Przecier pomidorowy
by Ula • • 0 Comments
Listy
Pikle pasteryzowane
by Kamila • • 0 Comments
Składniki: 2 kg warzyw: papryk w rożnych kolorach, czosnek, cebula, papryczka chili 1/3 szkl. octu 2 listki laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu łyżeczka gorczycy oliwa szczypta cukru szczypta soli Sposób wykonania: Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć je w słoikach. Następnie 3 szklanki wody z dodatkiem octu i przypraw do doprowadzić…
Listy
Gruszki do słoika
by Donata • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg gruszek 200 ml octu winnego 500 ml wody 350 g cukru 10 goździków 1 łyżeczka kwasku cytrynowego kilka ziaren ziela angielskiego szczypta cynamonu Sposób wykonania: Obrane gruszki pokroić na ćwiartki po czym zalać je 2 litrami wody z dodatkiem łyżeczki kwasku cytrynowego. Pozostawić na 5 minut po czym je odsączyć. Następnie wodę…
Listy
Śliwki do słoika
by Donata • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śliwek węgierek 200 ml octu 6% 300 g cukru 5 goździków 600 ml wody szczypta cynamonu Sposób wykonania: Śliwki nakłuć w kilku miejscach szpilką po czym sparzyć je wrzątkiem i ułożyć w słoikach. Następnie wodę z dodatkiem cukru, goździków , octu i cynamonu doprowadzić do wrzenia i zalać gruszki. Pasteryzować w rozgrzanym…