Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki do słoika

Składniki:

  • 1,5 kg gruszek
  • 200 ml octu winnego
  • 500 ml wody
  • 350 g cukru
  • 10 goździków
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Obrane gruszki pokroić na ćwiartki po czym zalać je 2 litrami wody z dodatkiem łyżeczki kwasku cytrynowego.
    Pozostawić na 5 minut po czym je odsączyć.
    Następnie wodę z dodatkiem cukru, octu, ziela, goździków oraz cynamonu doprowadzić do wrzenia.
    Gruszki ułożyć w słoikach i zalać je gorącą zalewą.
    Pasteryzować około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *