Składniki:
- 1 kg skór z arbuza i melona
- 1 kg cukru
- 1,5 litra wody
Sposób przyrządzenia:
Skórki z arbuza i melona obrać z białej włókniny, pokroić na kwadraty o boku około 1 cm, namoczyć w 3 % roztworze soli w wodzie, na około 30 minut. Wodę z solą odlać. Ponownie zalać skórki czystą wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 5 minut. W międzyczasie przygotować syrop z cukru. Do wrzącej wody (1,5 l) dodać cukier i podgrzewając mieszać aż cukier się rozpuści. Do wrzącego syropu dodać przygotowane wcześniej skórki i gotować 15 minut, schłodzić, na 2 godziny odstawić do lodówki. Operację powtórzyć 3 razy. Skórki obsączyć z nadmiaru syropu, rozłożyć aby wyschły. Używać do deserów.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Teresę Niemirycz