Składniki: śliwki 1 litr wody 5 g sody oczyszczanej Sposób przyrządzenia: Umyte śliwki zalać wrzącym roztworem sody w wodzie, odstawić na 10 minut, odcedzić, natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Zabieg ten ma na celu usunięcie woskowatego nalotu na powierzchni owoców i zabicie dzikich kultur drożdży bytujących na skórkach. Tak przygotowane śliwki rozłożyć na płaskiej powierzchni…
Tag: przetwory
Listy
Dżem śliwkowo cytrynowy
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek ¾ szklanki wody 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Syrop: 1,75 szklanki wody 1,2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć, przekroić na połówki. W rondlu o grubym dnie połówki śliwek zalać wodą, powoli gotować aż śliwki się rozgotują. Śliwki, jeśli chcemy uzyskać dżem bez skórek przetrzeć przez sito. Dodać syrop,…
Listy
Dżem z aronii i pigwy
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców aronii 50 dkg owoców pigwy 1,5 kg cukru 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obsączyć. Aronię przełożyć do naczynia o grubych ściankach, zalać wodą, gotować pod przykryciem aż owoce się rozgotują. Pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. Do gotującej się aronii dodać pigwę i cukier. Podgrzewać mieszając aż dżem…
Listy
Kostki z pasty morelowej
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg miazgi morelowej 50 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. Połówki owoców posiekać nożem, zmiksować w blenderze. W grubym, najlepiej żeliwnym naczyniu podgrzewać zmiksowane owoce do czasu aż ich objętość zmniejszy się o około 1/3. Dodać cukier,…
Listy
Morele konserwowane
by Gabrysia Radosz • • 0 Comments
Składniki: 1 litr oczyszczonych połówek moreli Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. Tak przygotowane owoce ułożyć ciasno w czystych słojach, zalać wodą z cukrem, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 40 minut. Przepis na konkurs Godin nadesłany…