Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Papryka w marynacie z miodem

Składniki: 2,5 kg kolorowej papryki Marynata: ½ szklanki octu spirytusowego 5 dkg miodu 1,5 szklanki oleju 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w pierścienie, usunąć włókninę i nasiona. Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia, dodać paprykę i smażyć na małym ogniu mieszając aż papryka zmięknie. Gorącą paprykę z marynatą nakładać do sterylnych…

Papryka w pikantnej marynacie

Składniki: 10 dużych kolorowych papryk 2/3 szklanki oleju 10 ząbków czosnku drobno pokrojony imbir do smaku sok z 3 pomarańczy 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego pieprzu 2 goździki Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Czosnek obrać, pokroić. W rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i imbir, smażyć mieszając 5…

Papryka marynowana po bałkańsku

Składniki: kolorowa papryka Marynata: 1 litr wody 1 szklanka octu 3 łyżeczki soli cukier do smaku pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy do smaku kilka ziaren gorczycy Sposób przyrządzenia: Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, zalać wrzątkiem, blanszować 3 minuty, odcedzić. Tak przygotowaną paprykę pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm, ułożyć w…

Papryka w solance

Składniki: 5 kg kolorowej papryki Solanka: 5 litrów wody 35 dkg soli 7 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego czosnek do smaku Sposób przyrządzenia: Wodę i przyprawy zagotować, dodać sól, gotować aż sól się rozpuści. Pozostawić na noc aby solanka przeszła smakiem przypraw. Paprykę oczyścić, przekroić na połowę, usunąć nasiona, zalać wrzątkiem, blanszować 3 minuty,…

Śliwki marynowane z pomidorkami i czosnkiem

Składniki: 4 części śliwek 1 część pomidorków koktajlowych 1 część czosnku koperek Zalewa: 15 części mocnego wywaru ze śliwek 2 części soli 3 części cukru Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać. Pomidory i śliwki umyć, śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki. Śliwki pomidory i czosnek ułożyć w słoju na dnie którego wcześniej układamy koperek, zalać zalewą przygotowaną…