Składniki: 1 kg pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy 1 cytryna 1-1,5 szkl cukru (w zależności czy pomarańcze były słodkie czy też nie) 2 łyżki likieru pomarańczowego albo wódki (nie jest to konieczne) Sposób wykonania: Pomarańczę obrałam, podzieliłam na małe części, pozbyłam się błonek itd. Z kilograma zostało mi 65 dag miąższu z sokiem. Dołożyłam pokrojoną…
Tag: przetwory
Listy
Marmolada z rabarbaru
by Bartek Fajkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg łodyg rabarbaru 1 kg cukru Sposób wykonania: Rabarbar obrać z wierzchnich włókien i pokroić na małe kawałki. Wrzucić je do rondla iż posypać cukrem. Gotować na małym ogniu aż całość sie rozgotuje i zgęstnieje. Przełożyć do słoików.
Listy
Marmolada z żurawin
by Jacek Troczyński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żurawin 1 kg cukru Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone owoce wrzucić do rondla, zasypać cukrem i smażyć aż całość zgęstnieje. Następnie przełożyć do słoików.
Listy
Galareta augustiańska
by Konrad Śniegocki • • 0 Comments
Składniki: 1 kg poziomek 1 kg porzeczek 1 kg cukru Sposób wykonania: Owoce zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie na małym ogniu gotować je około 20 minut. Po tym czasie sok przecedzić i przelać do butelek. A z resztę owoców przetrzeć przez sito i ugotować na marmoladę.
Listy
Papryka kiszona
by Grażyna Biernacka • • 0 Comments
Składniki: świeżo zerwane strąki papryki Zalewa: 1 litr wody 8 dkg soli Sposób przyrządzenia: Umyte i oczyszczone strąki papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasiona i białą włókninę. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól, chwilę gotować, usunąć pianę, jeśli się utworzy, schłodzić. Paprykę ułożyć w czystym dużym słoju, zalać solanką. Słój przykryć pergaminem i pozostawić…