Składniki:
- 1 kg pomarańczy
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 1 cytryna
- 1-1,5 szkl cukru (w zależności czy pomarańcze były słodkie czy też nie)
- 2 łyżki likieru pomarańczowego albo wódki (nie jest to konieczne)
Sposób wykonania:
- Pomarańczę obrałam, podzieliłam na małe części, pozbyłam się błonek itd. Z kilograma zostało mi 65 dag miąższu z sokiem. Dołożyłam pokrojoną w małą kostkę i gotowaną przez 15 min skórkę z 1/2 pomarańczy (jeśli chcemy bardziej wyrazistą, bardziej wyrazistą, gorzkawą konfiturę można dodać skórkę z całej pomarańczy) Wsypałam cukier i zagotowałam, na małym ogniu należy odparować ok połowę soku. Mnie zajęło to ok godziny. Konfiturę należy mieszać co chwilę, żeby się nie przypaliła!
Na koniec dodałam sok z całej cytryny i likier. Gorącą konfiturę wlałam w słoik i mocno zakręciłam. Na noc zostawiłam odwróconą dekielkiem do dołu, żeby nie trzeba było pasteryzować przez gotowanie.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Fabrykę dżemoru