Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg pomarańczy
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1-1,5 szkl cukru (w zależności czy pomarańcze były słodkie czy też nie)
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego albo wódki (nie jest to konieczne)

Sposób wykonania:

  1. Pomarańczę obrałam, podzieliłam na małe części, pozbyłam się błonek itd. Z kilograma zostało mi 65 dag miąższu z sokiem. Dołożyłam pokrojoną w małą kostkę i gotowaną przez 15 min skórkę z 1/2 pomarańczy (jeśli chcemy bardziej wyrazistą, bardziej wyrazistą, gorzkawą konfiturę można dodać skórkę z całej pomarańczy) Wsypałam cukier i zagotowałam, na małym ogniu należy odparować ok połowę soku. Mnie zajęło to ok godziny. Konfiturę należy mieszać co chwilę, żeby się nie przypaliła!
    Na koniec dodałam sok z całej cytryny i likier. Gorącą konfiturę wlałam w słoik i mocno zakręciłam. Na noc zostawiłam odwróconą dekielkiem do dołu, żeby nie trzeba było pasteryzować przez gotowanie.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez  Fabrykę dżemoru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *