Składniki:
- śliwki
- 1 litr wody
- 5 g sody oczyszczanej
Sposób przyrządzenia:
Umyte śliwki zalać wrzącym roztworem sody w wodzie, odstawić na 10 minut, odcedzić, natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Zabieg ten ma na celu usunięcie woskowatego nalotu na powierzchni owoców i zabicie dzikich kultur drożdży bytujących na skórkach. Tak przygotowane śliwki rozłożyć na płaskiej powierzchni i suszyć etapami. Pierwsze suszenie trwa 4 godziny w temperaturze40 stopni C, następnie pozwalamy owocom „odpocząć” w temperaturze pokojowej przez 6 godzin. Następny etap to suszenie przez 4 godziny w temperaturze około 55 stopni, kolejny „odpoczynek” przez 4 godziny i finalne suszenie 14 godzin w temperaturze 75 stopni C. Tak przygotowane owoce mają doskonały smak.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka