Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suszone śliwki

Składniki:

  • śliwki
  • 1 litr wody
  • 5 g sody oczyszczanej

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte śliwki zalać wrzącym roztworem sody w wodzie, odstawić na 10 minut, odcedzić, natychmiast schłodzić w zimnej wodzie. Zabieg ten ma na celu usunięcie woskowatego nalotu na powierzchni owoców i zabicie dzikich kultur drożdży bytujących na skórkach. Tak przygotowane śliwki rozłożyć na płaskiej powierzchni i suszyć etapami. Pierwsze suszenie trwa 4 godziny w temperaturze40 stopni C, następnie pozwalamy owocom „odpocząć” w temperaturze pokojowej przez 6 godzin. Następny etap to suszenie przez 4 godziny w temperaturze około 55 stopni, kolejny „odpoczynek” przez 4 godziny i finalne suszenie 14 godzin w temperaturze 75 stopni C. Tak przygotowane owoce mają doskonały smak.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Grażyna Biernacka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *