Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kostki z pasty morelowej

Składniki:

  • 1 kg miazgi morelowej
  • 50 dkg cukru

    Sposób przyrządzenia:
    Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. Połówki owoców posiekać nożem, zmiksować w blenderze. W grubym, najlepiej żeliwnym naczyniu podgrzewać zmiksowane owoce do czasu aż ich objętość zmniejszy się o około 1/3. Dodać cukier, nadal podgrzewać mieszając aż masa stanie się naprawdę gęsta. Blache do pieczenia wyłożyć pergaminem, przełożyć na nią przesmażone morele, powierzchnię wyrównać. Jeśli ktoś lubi słodycz posypać grubym cukrem kryształem. Gdy masa zacznie tężec pokroić ją w kostkę ostrym, wąskim nożem. Pozostawić do czasu aż masa zupełnie się zestali. Kostkę owocową rozłożyć luźno na czystej ściereczce, pozostawić aż dobrze wyschnie. Przechowywać w słoju nakrytym pergaminem lub gazą.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *