Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: morelowe

Kostki z pasty morelowej

Składniki: 1 kg miazgi morelowej 50 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. Połówki owoców posiekać nożem, zmiksować w blenderze. W grubym, najlepiej żeliwnym naczyniu podgrzewać zmiksowane owoce do czasu aż ich objętość zmniejszy się o około 1/3. Dodać cukier,…

Morele konserwowane

Składniki: 1 litr oczyszczonych połówek moreli Zalewa: 1 litr wody 1 łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Morele zalać w misce wrzątkiem na 30 sekund, odcedzić. Owoce obrać ze skóry, przekroić na połowę, usunąć pestki. Tak przygotowane owoce ułożyć ciasno w czystych słojach, zalać wodą z cukrem, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 40 minut. Przepis na konkurs Godin nadesłany…

Zupa z morelami i wołowiną

Składniki: 25 dkg wołowiny bez kości 3 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła kilka suszonych moreli sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, włożyć do rondla, dodać 5 szklanek wody, powoli gotować aż mięso zmięknie. Ziemniaki obrać, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy, chwilę smażyć mieszając.…

Morele konserwowane w syropie

Składniki: 1 kg dojrzałych twardych moreli 1 kg cukru Sposób przyrządzenia: Morele umyć, przekroić na połowę, usunąć pestkę. Kilka pestek rozbić celem uzyskania jąder. Każdą połowę przekroić wzdłuż na 2 – 3 części. Z cukru i niewielkiej ilości wody przygotować gęsty syrop. Morele i po 2 jądra z pestek umieścić w sterylnie czystych słojach, zalać…