Składniki: duże marchewki Marynata: 1 litr wody 3 dkg soli 6 dkg cukru 3 dkg esencji octowej 80% Sposób przyrządzenia: Idealna do marynaty byłaby mini marchewka lecz trudno ją kupić z konieczności musimy więc duża marchew rozdrobnić. Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperatur5ze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę…
Tag: przetwory domowe
Przetwory domowe
Marynowane owoce derenia
by Lilka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców derenia Zalewa: 1.5 szklanki octu spirytusowego 3,5 szklanki wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Sposób przyrządzenia: Owoce dokładnie umyć, każdy nakłuć kilkakrotnie widelcem żeby skórka nie pękała. Składniki zalewy wymieszać, zalać nią zalewę, doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu 15 minut. Przełożyć do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć.
Kiszona kapusta
Marynowana kapusta
by Mira • • 0 Comments
Składniki: 1 kg białej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku Zalewa: ½ szklanki wody ½ szklanki oleju ½ szklanki cukru 10 łyżek octu spirytusowego 1 łyżka soli Sposób przyrządzenia: Kapustę cienko pokroić, marchew obrać zetrzeć na grubej tarce, paprykę oczyścić, pokroić w „słomkę”. Czosnek obrać, ząbki pokroić na 4 części. Wszystkie składniki…
Przetwory domowe
Pikantny przecier z owoców czarnego bzu
by Natasza • • 0 Comments
Składniki: 1/ kg przemarzniętych owoców czarnego bzu 1 główka czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu spirytusowego suszona kolendra, bazylia, czarny i czerwony pieprz, szczypta cynamonu Sposób przyrządzenia: Owoce czarnego bzu dokładnie oczyścić i wraz z obranym czosnkiem zmiksować. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, przełożyć do sterylnych słoiczków. Znakomity dodatek do wszelkiego…
Przetwory domowe
Płaty kabaczka z cukinią w oliwie
by Olga • • 0 Comments
Składniki: ½ kg bakłażanów ½ kg cukinii 1 litr białego octu winnego 4 listki bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu sól Sposób przyrządzenia: Bakłażany i cukinie oczyścić, umyć i pokroić wzdłużnie w plastry o grubości około 5 mm. Posolić i rozłożyć na sicie tak aby wytwarzający się sok obciekał. W…